Στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού υποβάλλονται ηλεκτρονικά, από την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, νέες αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, διατροφικό επίδομα, όπως και αιτήσεις παράτασης χορήγηση
29/01/2019 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Θέμα:  Στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού υποβάλλονται ηλεκτρονικά, από την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, νέες αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, διατροφικό επίδομα, όπως και αιτήσεις παράτασης χορήγησης επιδομάτων.

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων και του ΟΠΕΚΑ για τα άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, για χορήγηση προνοιακής αναπηρικής παροχής ή για παράταση χορήγησης προνοιακής παροχής, καθώς και για τα άτομα που επιθυμούν τη χορήγηση διατροφικού επιδόματος.

Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα (οικονομικές ενισχύσεις – επιδόματα) σε άτομα με αναπηρία, που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ, είναι οι ακόλουθες:

  1. Επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους.
  2. Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος,  στομάχου, σπλήνας, παγκρέατος, νησίδια παγκρέατος, εντέρου, νεφρού, πνευμόνων και μυελού των οστών.
  3. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία.
  4. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
  5. Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.
  6. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) και πρωτοπαθή ανοσοεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται θεραπευτικά σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης.
  7. Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων.
  8. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης.
  9. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

Η ηλεκτρονική αίτηση είναι διαθέσιμη για :

  • αιτήσεις που υποβάλλονται για πρώτη φορά και αφορούν σε αρχική χορήγηση προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.
  •  αιτήσεις που αφορούν σε παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών, για όσους έχουν γνωμάτευση ορισμένου χρόνου από υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ, η οποία έχει λήξει ή λήγει εντός του επόμενου τριμήνου (έχουν ενημερωθεί για τη λήξη της από τους Δήμους).
  • αιτήσεις που αφορούν σε δικαιούχους, οι οποίοι έχουν γνωμάτευση σε ισχύ από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση είτε για αρχική χορήγηση είτε για παράταση.
  • αιτήσεις για επιδείνωση υγείας ή νέα πάθηση.

Επισημαίνεται πως δεν τίθεται θέμα απώλειας δικαιωμάτων ούτε για τις νέες αιτήσεις ούτε και για τις παρατάσεις. Σε περίπτωση λήξης γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών μετά την λήξη, για να υποβάλλει αίτηση επανάκρισης, ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της λήξης της γνωμάτευσης. Επίσης, για όλες τις νέες αιτήσεις, η καταβολή του επιδόματος ξεκινάει από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης.

Για την συμπλήρωση της αίτησης απαιτείται:

α)   Προσκόμιση εγγράφου απόδοσης ΑΜΚΑ ή γνώση του ΑΜΚΑ.

β)   Προσκόμιση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας/ διαβατηρίου/ νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής.

γ) Σε περίπτωση υποβολής αίτησης από τρίτα πρόσωπα (γονέα, εκπρόσωπο, πληρεξούσιο, δικαστικός συμπαραστάτης, εν διαστάσει γονείς ασκούντες την επιμέλεια των τέκνων, επίτροπο ορφανών ανάπηρων τέκνων), εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα καθώς πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανήλικου τέκνου.

δ) Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ., με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο της προνοιακής παροχής.

ε)  Γνώση σταθερού, κινητού και e-mail.

στ) Προσκόμιση γνωμάτευσης ΚΕΠΑ.

Ανάλογα με το επίδομα για το οποίο θέλει να αιτηθεί το άτομο, χρειάζονται και επιπλέον δικαιολογητικά, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού.

Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού, που εδρεύει στην Περαία, επί της Οδού Ανθέων 47, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 8:00 έως τις 14:00.

Τηλ.:23920 25887 / Email: kkthermaikos@gmail.com

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων