Πιο φιλικές για τα ΑΜΕΑ δύο παραλίες του Δήμου με καινοτόμα συστήματα πρόσβασης
Σταθερά προσανατολισμένη στην αειφορική ανάπτυξη του τόπου με δράσεις και παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο, η Διοίκηση Θερμαϊκού προχωρά σε ακόμα ένα έργο που θέτει ως επίκεντρό του τον άνθρωπο, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του.
Απόφαση, λογική εξέλιξη της επιτυχίας της Δημοτικής Αρχής να εντάξει για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ το έργο για την προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλων, ελαφριών και μη μόνιμων υποδομών για την πρόσβαση ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου. Παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 120.000,00 ευρώ, που αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι οι ίσες δυνατότητες, εν προκειμένω η προσβασιμότητα στις ακτές και η απόλαυση της θάλασσας και του καλοκαιριού, συνιστούν αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα για όλους.
Ένα δικαίωμα που υποστηρίχθηκε σθεναρά στο πέρασμα της παρούσας δημοτικής περιόδου, καθιστώντας βασικό άξονα της κοινωνικής πολιτικής και τον οποίο συνέθεσαν ενέργειες υπέρ των ΑΜΕΑ, όπως:
· Οι μηχανισμοί Seatrac στις παραλίες Ν. Επιβατών και Ποταμού Επανομής.
· Η ίδρυση, ολοκλήρωση του έργου και έναρξη λειτουργίας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στη Ν. Κερασιά, με 12 μαθητές ήδη να παρακολουθούν μαθήματα.
· Η διοργάνωση, σε συνεργασία με το σύλλογο «ΑΝΑΤΟΛΗ», σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης για ΑΜΕΑ σε διάφορους τομείς.
· Η υποστήριξή τους, μεταξύ άλλων κοινωνικών ομάδων, από Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Κέντρο Κοινότητας, για την ένταξη σε προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης, καθώς και τη συμμετοχή τους σε κοινές δράσεις καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το δρομολογούμενο νέο έργο αφορά σε καινοτόμα συστήματα πρόσβασης που προορίζονται για δύο παραλίες του Δήμου, διασφαλίζουν την αυτόνομη και ισότιμη πρόσβαση ΑΜΕΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, άτομα με μειωμένη όραση κ.λπ. και περιλαμβάνει:
· Σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης, για αυτόνομη είσοδο/έξοδο από τη θάλασσα και ενημέρωση του χρήστη για τη γεωγραφική του θέση κατά την κολύμβηση, την απόστασή του από την παραλία και το βάθος του νερού.
· Σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα, ειδικών κινητών διαδρόμων για τη δημιουργία δικτύου πρόσβασης, καθώς και πλωτό αμαξίδιο για την είσοδο/έξοδο στη θάλασσα.
· Βοηθητικό εξοπλισμό: κινητές τουαλέτες/αποδυτήριο, ειδικό κάδο απορριμμάτων, πληροφοριακές πινακίδες.
Παρέμβαση η οποία σε συνδυασμό με τη θεμελίωση φιλικών συνθηκών προσβασιμότητας, συνδράμει συγχρόνως στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού ειδικών απαιτήσεων, τονώνοντας την τοπική οικονομία.