Με μια σεμνή εκδήλωση τιμήθηκε και φέτος η Γενέθλια Ημέρα της Νέας Μηχανιώνας.
14/05/2019 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Από το 2003, με πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου Θερμαϊκού και τότε Δημάρχου Μηχανιώνας, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Γενέθλια Ημέρα Ν. Μηχανιώνας, προς απότιση φόρου τιμής στις 42 προσφυγικές οικογένειες που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή κατέφθασαν στην τοποθεσία «Τουρμπαλί», θέτοντας το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση του οικισμού.

Έτσι και φέτος, με μια σεμνή και λιτή εκδήλωση τιμήθηκαν οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι παρά τα δεινά που βίωσαν, κατάφεραν να πατήσουν και πάλι γερά στα πόδια τους και να αφήσουν τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στην εξέλιξη του τόπου. Σφραγίδα διαμορφωμένη από τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που μετέφεραν από τις πατρίδες τους και τα οποία αρμονικά συγκεράστηκαν με τα νέα πολιτιστικά δεδομένα που συνάντησαν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Μαΐου, ξεκινώντας με την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό «Παναγία Φανερωμένη» Ν. Μηχανιώνας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου.

Ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Θερμαϊκού εντός του Ιερού Ναού, στην οποία τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης και εξυμνήθηκε η συμβολή των προσφύγων προγόνων στην άνθηση του τόπου, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης: «Ενενήντα έξι (96) χρόνια μετά βρισκόμαστε εδώ και συνεχίζουμε αυτό που ξεκίνησαν. Αναπτύσσουμε τον τόπο μας. Εξελίσσουμε τη ζωή μας. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, ο αγώνας άνισος. Αλλά έχουμε πρότυπα για να εμπνευστούμε, να αντέξουμε και να μετατρέψουμε την καταστροφή σε θρίαμβο. Όπως εκείνοι». 

Ο εορτασμός για τη Γενέθλια Μέρα ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων εντός του αύλειου χώρου στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, στο Μνημείο του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη – κορυφαίας φυσιογνωμίας και ενός εκ των πρωτεργατών της εγκατάστασης και ίδρυσης του οικισμού της Ν. Μηχανιώνας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ευρωβουλευτής, κα. Καϊλή και ο Βουλευτής, κ. Μάρδας, ενώ το «παρών» έδωσαν μέλη της Διοίκησης Θερμαϊκού, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και Νομικών Προσώπων του Δήμου και πολίτες.

 

Περαία, 14 Μαΐου 2019

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων