Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής ξεκίνησε η διανομή του βιβλίου «Ιστορία και Μνημεία της Επανομής» του Δήμου.
22/05/2019 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά και προσωπικά από το Δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου η παράδοση του πρώτου βιβλίου της έκδοσης «Ιστορία και Μνημεία της Επανομής», στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής, ορίζοντας την έναρξη της διανομής του σε Σχολεία, Συλλόγους, Βιβλιοθήκες, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και λοιπούς Φορείς, αλλά και τη σύντομα ανάρτησή του ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ένα βιβλίο που εγκαινίασε την εκδοτική δραστηριότητα του Δήμου και το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα, στις αρχές Μαΐου, στο ευρύ κοινό, σηματοδοτώντας την έναρξη των φετινών, 32ων Αργυρίων. Μια γιορτή-θεσμός για τον τόπο, κατά τη διάρκεια της οποίας αρμονικά συγκεράζονται η θρησκευτικότητα με τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία και ως εκ τούτου η πιο κατάλληλη ευκαιρία για την παρουσίαση του εν λόγω πονήματος.

Λιγότερο γνωστές ή κι εντελώς άγνωστες πτυχές της ιστορικής πορείας του οικισμού της Επανομής φωτίζονται, με την ελπίδα να καταστούν κτήμα όλων και ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, προσφέροντας μια ευκαιρία εντρύφησης στη μακρά ιστορική διαδρομή και το συναρπαστικό παρελθόν της περιοχής, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου υψηλής αισθητικής.

Ένα βιβλίο-έναυσμα για τους κατοίκους όλου του Δήμου Θερμαϊκού να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους, να αναγνωρίσουν όλα εκείνα τα επιτεύγματα – υλικά και πνευματικά – που στο πέρασμα του χρόνου συναπάρτισαν τις τοπικές πολιτισμικές παραδόσεις, συνδιαμόρφωσαν το πολιτιστικό απόθεμα και κατέστησαν κομμάτι αναπόσπαστο της ταυτότητάς τους, οδηγώντας τους εν τέλει σε μια βαθύτερη γνωριμία με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Επίσης, όμως, μία έκδοση που παρασύρει κάθε αναγνώστη σε έναν περίπατο στο χώρο και το χρόνο, σε μια διαφωτιστική αναδρομή στο μακραίωνο παρελθόν της Ιστορικής έδρας του Δήμου, της Επανομής, γνωρίζοντάς του την προϊστορική κοινότητά της και συστήνοντάς τον με την υπό τους ιστορικούς χρόνους μορφή της, ξεναγώντας τον στο νεκροταφείο στο Λιμόρι και στην παλαιοχριστιανική βασιλική στο Μπγιαδούδι και ταξιδεύοντάς τον στη Βυζαντινή εποχή, για να καταλήξει στην Οθωμανική περίοδο.

Έναν περίπατο που, επιθυμία της Διοίκησης Θερμαϊκού ήταν εξαρχής, να απολαύσουν όλοι, αλλά κυρίως οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολικών μονάδων του Δήμου, πιστεύοντας ακράδαντα ότι αυτοί αποτελούν τους μελλοντικούς κοινωνούς της σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς του τόπου. Μιας κληρονομιάς που επιβάλλεται να διαφυλάσσεται, να αναδεικνύεται και να διδάσκεται.

 

Περαία, 22 Μαΐου 2019

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων