ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Στην οικοδόμηση ενός τοπικού ποιοτικού αγροτουριστικού συστήματος, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Θερμαϊκού σε δυο από τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης, τον αγροτικό τομέα (γεωργία, αλιεία) και τον τουρισμό, προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή.
Με δεδομένες τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει η περιοχή, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Πολιτιστικό, Αθλητικό και Κοινωνικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000», με θέμα «Πως οικοδομούμε ένα τοπικό ποιοτικό αγροτουριστικό σύστημα», έγινε ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός πλαισίου ανάδειξης του τοπικού αγροτικού και τουριστικού προϊόντος, αλλά και της ανάπτυξης συνδυασμένων δράσεων για την αλληλοτροφοδότηση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και των αξιόλογων τουριστικών υπηρεσιών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού και εξετάστηκαν οι δυνατότητες, οι προοπτικές και τα μέσα που έχει στη διάθεση της η περιοχή, για να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο, αυτόνομο και σε στέρεες βάσεις πλαίσιο για την παρουσίαση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της στο ευρύ κοινό, σε παράλληλο συνδυασμό με την τουριστική προβολή και την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν δυο επιστήμονες, με εξειδίκευση στο αντικείμενο, ο πολιτικός και οικονομικός επιστήμονας, αλλά και συγγραφέας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, και ο οινοπαραγωγός, Ευάγγελος Γεροβασιλείου, που δραστηριοποιείται στην Επανομή και έχει συμβάλει στη διεθνή προβολή της περιοχής, μέσω των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στο Κτήμα Γεροβασιλείου, αλλά και μέσω σειράς δράσεων σχετικών με το κρασί και τον τουρισμό.
Ο κ. Χαραλαμπίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε το γεγονός ότι οι Έλληνες ζουν μεν από τον τουρισμό, όμως δεν μιλούν γι’ αυτόν. Εξήγησε μάλιστα ότι απουσιάζει η συστηματική ανάλυση και διαχείριση της μεγαλύτερης βιομηχανίας στη χώρα, της τουριστικής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει σιωπή ή ακόμη και κακοφωνία στο χώρο του τουριστικού κλάδου. Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ένα νέο τουριστικό πρότυπο, που θα διαμορφωθεί σε σύγχρονες βάσεις με βασικούς πυλώνες τις συνέργιες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τις τοπικές κοινότητες. Ιδιαίτερα σήμερα που έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες «περάσματος από τον ετεροκαθοριζόμενο μαζικό τουρισμό στον αυτοκαθοριζόμενο ποιοτικό τουρισμό».
Ο κ. Γεροβασιλείου αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας ενός brand name για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Επανομής και του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά συνολικά της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως επισήμανε θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση τουριστών. Ο τουρισμός και η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων είναι το μέλλον του τόπου, δήλωσε ο κ. Γεροβασιλείου.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τόνισε ότι η οικοδόμηση ενός τοπικού αγροτουριστικού συστήματος που θα παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, είναι ένας βασικός άξονας του οράματος της Δημοτικής Αρχής, τον οποίο επιχειρεί να κάνει πράξη.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες της περιοχής, ο Δήμαρχος τόνισε ότι πέρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιου και θάλασσας», το οποίο υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο μια περιοχή με 62 χλμ. ακτών και ένα Δήμο, που φροντίζει με έργα να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο φιλοξενίας των χιλιάδων επισκεπτών, ο Δήμος Θερμαϊκού προσφέρεται και για μια σειρά εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αρχαιολογικός, θρησκευτικός, περιβαλλοντικός, γαστρονομικός, πολιτιστικός, αθλητικός κ.ά.
Για την ενίσχυση του τουρισμού και της επισκεψιμότητας, ο Δήμος προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων βελτίωσης της προσβασιμότητας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, σε διάνοιξη του παραλιακού μετώπου, σε διαρκείς καθαρισμούς των ακτών και αναπλάσεις των οικισμών, στη λειτουργία του κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας, στην αξιοποίηση των παραλιακών ακινήτων (κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ, «ΑΚΤΙΟΝ», αναψυκτήρια Ποταμού) κ.ά.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον δόθηκε και στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Ο κ. Μαυρομάτης τόνισε τη σπουδαιότητα των δυνατοτήτων που διανοίγονται στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός τοπικού ποιοτικού αγροτουριστικού συστήματος στην περιοχή, με την πρόσφατη ένταξη του Δήμου Θερμαϊκού στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader, χάρη στις επίμονες προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου. Το Leader «ανοίγει» στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και αφορά σε νεοφυείς αγροτουριστικές επιχειρήσεις ή σε υφιστάμενες αγροτουριστικές επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονιστούν.
«Μπορούμε τώρα να εφαρμόσουμε στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα, με χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους, ξεκινώντας από το πιο απλό, αλλά πολύ δύσκολο έως σήμερα, την οργάνωση του αγροτικού οδικού δικτύου, έως την ανάδειξη με ειδικές δράσεις της τοπικής γαστρονομίας», εξήγησε ο κ. Μαυρομάτης.
Περαία, 24 Μαΐου 2016