ΘΕΜΑ: Απολογισμός Πεπραγμένων 2008 Δήμου Θερμαϊκού
23/09/2009 ΟΡΓΑΝΩΣΗ

«Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής δεν είναι μια τυπική διαδικασία η οποία προβλέπεται από τον κώδικα. Είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία η οποία έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημοκρατικές πράξεις και ένδειξη σεβασμού προς τον πολίτη. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε πραγματικότητα τις δεσμεύσεις μας. Θέλουμε τον Δημότη να είναι ο συνομιλητής μας. Σε αυτόν δίνουμε λόγο και σε κανέναν άλλο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Ιωάννης Αλεξανδρής, στον απολογισμό των πεπραγμένων του οικονομικού έτους 2008, που πραγματοποιήθηκε χθες (22/9) το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Ξενία – Ήλιος στην Περαία.
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Ερμείδης, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για δύο λόγους: 1ο. Δεν έλαβαν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και 2ο. Λόγω της κοινής ώρας διεξαγωγής της συνεδρίασης με την τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τη συνέχιση της συνεδρίασης και δεν αποδέχθηκε τις αιτιάσεις. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Πάρις Πεντούσης, έθεσε σε ψηφοφορία τη συζήτηση του θέματος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Π. Ερμείδης, Π. Μήλιος, Ι. Κοκόζης και Ε. Καριώτη, δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη διαδικασία για τους ανωτέρω λόγους.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη χθεσινή παρουσίαση του Δημάρχου για το Δημοτικό έργο:
«Ενεργούμε και σκεφτόμαστε αναπτυξιακά, διεκδικούμε και όταν χρειάζεται – απαιτούμε – πόρους για κοινωνικό έργο και έργα υποδομής. Είμαστε ανοικτοί σε όλους και ακούμε όλους, με διάλογο και πειθώ είμαστε διατεθειμένοι να διορθώνουμε - αν υπάρχει λάθος - κάποιες αποφάσεις, όχι όμως να συμβιβαζόμαστε εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών μας.
Αγαπητοί συνδημότες, σήμερα είμαστε εδώ για να μας ελέγξετε και να μας αξιολογήσετε.
Από την αρχή αναδείξαμε ως κορυφαίο θέμα την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του Δήμου.
Κατεβάλλαμε σκληρές και επίπονες προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσουμε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας. Πλέον, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου και υπάρχει τάξη στο λογιστήριο μας.
Επιπλέον, θελήσαμε να αναδιοργανώσουμε τη δομή των Υπηρεσιών μας με βάση τις προτεραιότητες μας.
Αρχίσαμε με τη σύσταση της νέας Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, η οποία, πλέον, λειτουργεί οργανωμένα και με το αναγκαίο προσωπικό.
Το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής στελεχώθηκε και συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής μας πολιτικής, με ορατά αποτελέσματα. Το Γραφείο για τα Κοιμητήρια στελεχώθηκε και λειτουργεί αποτελεσματικά.
Εγκρίναμε πρόσφατα το νέο Κανονισμό Καθαριότητας, καθώς και το νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων. Βάζουμε τάξη, ρυθμίζουμε αποτελεσματικά τις σχέσεις των πολιτών με το Δήμο και έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η Τεχνική Υπηρεσία στελεχώθηκε και οργανώθηκε σε νέα βάση. Η μεταφορά της σε νέο χώρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικότερου εργαλείου, το οποίο θα σχεδιάσει την ανάπτυξη του Δήμου τα επόμενα χρόνια.
Αναδιοργανώσαμε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Η ΔΗΚΕΘ, ως διάδοχος της ΔΕΤΑΘ, έχει πλέον σαφή και ξεκάθαρο ρόλο, προσαρμοσμένη στις δράσεις της κοινωφελούς Επιχείρησης.
Στην ΔΕΥΑΘ εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αλλαγών στις προτεραιότητες και στις πολιτικές μας. Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και συνεργαζόμαστε με την ΕΥΑΘ για την απόκτηση εμπειριών. Μελετάμε την ποιότητα του νερού και τις ανάγκες μας σε υδάτινους πόρους, σε συνεργασία με το ΑΠΘ.
Η παρέμβαση μας γίνεται με αξιοπιστία, προγραμματισμένα και με τη μεγαλύτερη εγκυρότητα. Η ανάπτυξη του δικτύου της αποχέτευσης προχωράει ταχύτατα, αλλά υπάρχουν προβλήματα, τα οποία γνωρίζουμε και συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΥΑΘ για την επίλυση τους.
Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι σημαντικό για εμάς και γι’ αυτό φροντίσαμε, ώστε το προσωπικό να συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης. Πιστεύουμε ότι όταν ο υπάλληλος είναι καταρτισμένος, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη λειτουργία της Υπηρεσίας, αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Είναι χρήσιμο, φίλες και φίλοι, για να έχουμε αντικειμενική κρίση, να γυρίζουμε κάθε φορά πίσω και να κοιτάμε , οι συγκρίσεις του χθες με το σήμερα είναι καταλυτικές, να θυμηθούμε πώς ήμαστε και πώς είμαστε.

Να θυμηθούμε:
- τις αλάνες, που γίνανε παιδικές χαρές
- τους σκοτεινούς δρόμους, που φωτίστηκαν
- τους χωματόδρομους, που ασφαλτοστρώθηκαν
- τις εγκαταλελειμμένες πλατείες, που αναπλάστηκαν
- τα βυτία εκκένωσης βόθρων, που εξαφανίστηκαν
- τα εγκαταλελειμμένα γήπεδα, που ανακατασκευάστηκαν
- Τους βάλτους, που έγιναν χώροι άθλησης
- σε κάθε (ακόμα και μέτρια βροχόπτωση) πόσα σπίτια και γειτονιές πλημμύριζαν και είχαμε την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από το τέλος του 2007, παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ξαναήρθε στο Δήμο μας.

Το έργο μας είναι ορατό και είναι μετρήσιμο.

Αυτό το έργο σας παρουσιάζουμε σήμερα με υπερηφάνεια και τη δέσμευση ότι δεν θα προδώσουμε ποτέ, τα όνειρα και τις ελπίδες σας, την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας.
Γιατί η ενασχόληση με τα κοινά, χωρίς αγάπη, χωρίς έγνοια για το συνάνθρωπο και χωρίς πάθος για την πόλη σου, είναι μια διαδικασία χωρίς συναισθήματα, είναι επάγγελμα .

Και εγώ επαγγελματίας της πολιτικής δεν ήμουν, δεν έγινα και ούτε πρόκειται να γίνω.

Τους τριάντα αυτούς μήνες δώσαμε μαζί πολλές μάχες. Πετύχαμε όλοι μαζί πολλά .

Έγινε σημαντικό έργο, το οποίο, όμως, δεν έχει προβληθεί, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε, γιατί εμείς κινούμαστε στο επίπεδο της ουσίας και όχι της επικοινωνίας και των εντυπώσεων».


Για το Γραφείο Τύπου

Κων/να Τάπρα
ΔΕ Δημοσιογράφων

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων