ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για ποιότητα νερού στο Δήμο Θερμαϊκού
15/10/2009 ΟΡΓΑΝΩΣΗ



Με αφορμή τα «ημιτελή» δημοσιεύματα της 13-10-2009 από τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) σχετικά με την ύπαρξη βαρέων μετάλλων (αρσενικό και μαγγάνιο) και νιτρικών ιόντων στο πόσιμο νερό των σχολείων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και όσο αφορά στο Δήμο Θερμαϊκού, ενημερώνουμε ότι:

1. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Ν. Παπαδάκη, μέλος της ερευνητικής ομάδας που εκπόνησε την έρευνα με θέμα: «Αρσενικό, μαγγάνιο και νιτρικά ιόντα στο πόσιμο νερό σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Συσχέτιση της συγκέντρωσης του αρσενικού στο νερό με τη συγκέντρωση του σε τρίχες μαθητών». Ο κ. Παπαδάκης μας έστειλε το απόσπασμα της εργασίας, που αφορά στα αποτελέσματα αυτής, όπου κατά λέξη αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Όσον αφορά στο αρσενικό, παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις και μάλιστα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, στα σχολεία, που βρίσκονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα κοντά στο δέλτα του Αξιού Ποταμού. Σχετικά με το μαγγάνιο, παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις πολύ πάνω από το όριο των 50 mg/l στα σχολεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων κοντά στο δέλτα του Αξιού και σε μία περίπτωση του Δήμου Βασιλικών, όπου η συγκέντρωση είναι κοντά στο όριο. Στην περίπτωση των νιτρικών ιόντων, παρατηρούνται συγκεντρώσεις πάνω από το όριο των 50 mg/l μόνο σε δύο σχολεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Λαγκαδά, ενώ αντίθετα, πολύ μικρές συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα σχολεία κοντά στο δέλτα του Αξιού ποταμού.»
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι κανένα απολύτως πρόβλημα δεν παρουσιάζεται στο πόσιμο νερό των σχολείων του Δήμου Θερμαϊκού.

2. Επικοινωνήσαμε με τη Δ/νση Υγιεινής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας και μας διαβεβαίωσε ότι, στα δείγματα που ελήφθησαν από τα σχολεία της περιοχής μας δεν υπήρξε καμία υποψία ύπαρξης βαρέων μετάλλων.

3. Το πόσιμο νερό του Δήμου Θερμαϊκού παρακολουθείται από διαπιστευμένο εργαστήριο χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων με δειγματοληψίες από επιλεγμένα σημεία του δικτύου (μεταξύ των οποίων και τα σχολεία της περιοχής) με συχνότητα που καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Ουδέποτε παρατηρήθηκε υπέρβαση των ορίων στις εν λόγω εξεταζόμενες χημικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Κλείνοντας την παρούσα ενημέρωση, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, επιβάλλεται, όταν πρόκειται για θέματα τόσο ευαίσθητα όπως η δημόσια υγεία και μάλιστα όταν αφορά σε μικρά παιδιά, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς στις κάθε είδους ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιεύσεων. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι πρόχειρες εκτιμήσεις και ανακοινώσεις για λόγους εντυπωσιασμού και «δημιουργίας θεμάτων», οι οποίες σπέρνουν τον πανικό και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.


Η Πρόεδρος ΔΕΥΑΘ                                                                                                                           Ο   Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ
Κυριακή Καζουλίδου                                                                                                                          Ιωάννης Αλεξανδρής












ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων