Δ.Τ. -''Ενημέρωση ιδιοκτητών σκύλων''
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Εκστρατεία ενημέρωσης του Δήμου Θερμαϊκού για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων.
Μεγάλο πρόβλημα για το Δήμο Θερμαϊκού και όχι μόνο είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των σκύλων δεν φροντίζουν, δυστυχώς, για την περισσυλογή των περιττωμάτων τους και την εναπόθεσή τους στους κάδους απορριμμάτων, με συνέπεια να εμφανίζουν τα πάρκα μας, οι χώροι πρασίνου και οι δρόμοι μας γενικά, μια εικόνα απαράδεκτη για την αισθητική και τον πολιτισμό μας, πράγμα που εγκυμονεί, άλλωστε, κινδύνους για την υγεία μας και φέρνουν σε δύσκολη θέση και το προσωπικό του Δήμου που έχει την ευθύνη για την καθαριότητα των χώρων αυτών.
Ξεκινώντας λοιπόν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ο Δήμος μας επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των δεσποζόμενων ζώων τους που τα συνοδεύουν σε περιπάτους κ.λ.π. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα.
Πέραν τούτων, οι ιδιοκτήτες οφείλουν (Ν. 4039 άρθρο 5):
α) Να μεριμνούν για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου, με την τοποθέτηση μεταλλικής κονκάρδας στο περιλαίμιό του και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας.
β) Να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνούν για την κτηνιατρική εξέτασή του.
γ) Να μεριμνούν για τη στείρωση του ζώου, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δε μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
δ) Να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος τους από το χώρο της ιδιοκτησίας τους και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
ε) Τέλος, ο κάτοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.
Πέρα όμως από κάθε νομοθεσία, είναι βέβαιο πως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πρέπει να συλλέγονται από τους ιδιοκτήτες τα περιττώματα των σκύλων τους. Να σημειωθεί ότι τα περιττώματα των σκύλων δεν αποσυντίθενται εύκολα και μπορεί να μείνουν στο έδαφος μέχρι και ένα χρόνο πριν αρχίσουν να διαλύονται, σε αντίθεση με τα απόβλητα των άγριων ζώων (λύκοι, αλεπούδες κ.λ.π.) και ο λόγος είναι ότι η διατροφή τους διαφέρει πολύ από αυτή των άγριων ζώων και είναι αυτονόητη, πέρα από την αντιαισθητική του πράγματος και η επιβλαβής συνέπεια στην υγεία του ανθρώπου.
Περαία, 31 Οκτωβρίου 2017