ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)
08/12/2017 ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΤΑΠ

Σύμφωνα με το Νόμο 2130/1993 (ΦΕΚ Α' 62 ) από 1ης Ιανουαρίου 1993 επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων τέλος, το οποίο υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που βρίσκεται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας κατά τις ακόλουθες διακρίσεις: α) Στα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, και β) Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως (νόμιμα ή αυθαίρετα).

Το τέλος βαρύνει τον κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας ή νομής τον επικαρπωτή ή νομέα. (άρθρο 24 παρ.3 Ν.2130/93)

Σε περίπτωση που το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) όπως και τα λοιπά δημοτικά τέλη, βαρύνουν τον υπόχρεο σε πληρωμή του λογαριασμού καταναλισκόμενου ηλεκτρικού ρεύματος και συνεισπράττονται από τη ΔΕΗ ή από τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, σε δόσεις ίσες με τον αριθμό των ετήσιων λογαριασμών. Για το σκοπό αυτόν εκδίδεται ενιαίος λογαριασμός για κάθε υπόχρεο. (άρθρο 43 παρ.1β του Ν.3979/2011).

Σε περίπτωση που πρόκειται για κτίσμα, το οποίο δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, αυτό απαλλάσσεται από την καταβολή ΤΑΠ για μια επταετία από την έκδοση της οικοδομικής του άδειας. Μετά την παρέλευση της επταετίας θα πρέπει να υποβληθεί η σχετική δήλωση στο Δήμο και να καταβάλλεται το ΤΑΠ κατά τα προβλεπόμενα. Εάν δεν έχει αποπερατωθεί το κτίσμα οφείλεται ΤΑΠ για το οικόπεδο.

Σε περίπτωση που πρόκειται για κτίσμα, στο οποίο έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης, θα πρέπει να υποβληθεί αμελλητί μετά την διακοπή, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, η σχετική δήλωση στο Δήμο μαζί με τη βεβαίωση διακοπής από τον πάροχο ενέργειας ή τον ΔΕΔΔΗΕ, και το ΤΑΠ εφεξής θα καταβάλλεται με οίκοθεν βεβαίωση και καταβολή στο Ταμείο του Δήμου.

Τέλος, σε περίπτωση αδόμητων οικοπέδων εντός εγκεκριμένου σχεδίου των οικισμών του Δήμου, αυτά θα πρέπει επίσης να δηλωθούν στο Δήμο καθώς οι ιδιοκτήτες τους υποχρεούνται στην καταβολή του ΤΑΠ βάσει των ανωτέρω διατάξεων. Η υποβολή της σχετικής δήλωσης θα πρέπει να συνοδεύεται και από το πλέον πρόσφατο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ όπου αναφέρεται η αντικειμενική αξία του οικοπέδου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εσόδων & Περιουσίας του Δήμου Θερμαϊκού στο τηλ.2392330038 καθημερινά κατά τις εργάσιμες ώρες.

 

Περαία, 8 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων