Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας - Ξενάγηση και δύο καλλιτεχνικές εκθέσεις στο Φάρο του Αγγελοχωρίου
11/05/2018 ΟΡΓΑΝΩΣΗ
 
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας
Ξενάγηση και δύο καλλιτεχνικές εκθέσεις στο Φάρο του Αγγελοχωρίου
 
 
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας και μετά από μία επιτυχημένη πορεία δράσεων, από το εργαστήριο παρουσίασης παραδοσιακού «κεντήματος» διχτυών και τις ομιλίες ποικίλων θεμάτων σχετιζόμενων με το υγρό στοιχείο της θάλασσας μέχρι την ενημερωτική ξενάγηση στο λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας, πλησιάζει η μέρα για μια ευκαιρία γνωριμίας με το Φάρο του Αγγελοχωρίου.
 
Ο Φάρος του Αγγελοχωρίου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους 25 διατηρητέους φάρους της χώρας, πρωτολειτούργησε το 1864 και βρίσκεται στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Το 1998 χαρακτηρίστηκε ως Διατηρητέο Νεότερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, ενώ το 2010 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναστήλωσής του, που είχε αναλάβει να καταστήσει το μνημείο και πάλι επισκέψιμο, επαναπροσδίδοντάς του την παλιά του αίγλη.
 
Το σημαντικό αυτό μνημείο έχει ο κόσμος τη δυνατότητα να γνωρίσει με την ξενάγησή του στον ανοιχτό για το κοινό χώρο του Φάρου, μέσα από δύο εκθέσεις, που φιλοξενούνται την Κυριακή 20 Μαΐου και οι οποίες περιλαμβάνουν μια έκθεση ζωγραφισμένων βότσαλων και μία εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον πρωταγωνιστή Ποσειδώνα και στους υπόλοιπους Ολύμπιους θεούς. Η διάρκεια της εκδήλωσης είναι από τις 9.30 έως τις 14.00.
 
Με την ενδιαφέρουσα αυτή ξενάγηση στο Φάρο, στο μνημείο προσδίδεται εκπαιδευτική διάσταση, με τους συμμετέχοντες να πληροφορούνται για την οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Φάρων, να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο γνωρίζοντας τον παλαιό παραδοσιακό Φάρο, μέσω μιας πραγματοποιημένης στον περίβολο χώρο αναπαράστασης λειτουργίας των φάρων πετρελαίου, αλλά και της εργασίας του φαροφύλακα, ενώ ανακαλύπτονται και οι δυνατότητες εναλλακτικής αξιοποίησης ενός ιστορικού ναυτικού μνημείου.
 
Λειτουργώντας ως χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως στην προκειμένη περίπτωση, μέσα από τη φιλοξενία των δύο καλλιτεχνικών εκθέσεων, «REFLECTIONS OF GREECE» και «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ και οι ΑΛΛΟΙ! 12 έργα, 12 μύθοι, ΠΟΣΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ? Μια Θάλασσα… Ιστορία», το μνημείο επαναπροσδιορίζεται, αποκτά χαρακτήραπρωτόγνωρο και ανοίγει πόρτες στο μέλλον, δίνοντας νέες καλλιτεχνικές χρήσεις σε παραδοσιακά ναυτικά κτίρια, που παραμένουν απόμακρα από τη ζωή των πολιτών.
 
Η έκθεση «REFLECTIONS OF GREECE» χρησιμοποιεί το βότσαλο, την πέτρα που το κύμα χτυπάει, καθαρίζει και λειαίνει και που η καλλιτεχνική της σημασία διαφαίνεται από πολύ νωρίς με τα πρώτα ελληνικά ψηφιδωτά - μωσαϊκά καλλιτεχνικής σημασίας να είναι από βότσαλα και με την κυκλαδίτικη Αιγαιοπελαγίτικη τέχνη να βασίζεται αρχικά σε αυτήν, ως καμβά με θέμα τη θάλασσα και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
 
Η δεύτερη έκθεση της Ευφροσύνης Πιτσαλίδου, στην οποία ανοίγει τις πόρτες του ο Φάρος, με τίτλο «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ και οι ΑΛΛΟΙ! 12 έργα, 12 μύθοι, ΠΟΣΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ? Μια Θάλασσα… Ιστορία», παρουσιάζει το "Twelve Olympian iDEntITIES", δηλαδή μια συλλογή από δώδεκα έργα τέχνης μεγέθους Α3 με μολύβι και στυλό, κάθε ένα από τα οποία περιγράφει οπτικά τους αρχαίους ελληνικούς θρύλους, που περιστρέφονται γύρω από ένα συγκεκριμένο θεό ή θεά.
Οι επιλεγμένοι μύθοι ανασχηματίζονται σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η πραγματική τους ουσία και η διαχρονική ομορφιά. Οι θεότητες, που αντιλαμβάνονται ως θρησκευτικά μείγματα φοβερών φαινομένων, διαμάχες ή υποτιμημένες αρετές, εξορκίζονται στο βάθος, για να αναδείξουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους θνητούς, σε θεϊκές στιγμές. Μέσα από φιλοσοφικά αινίγματα που προορίζονται να συνομιλήσουν με τους θεατές, αυτά τα έργα τέχνης επιθυμούν να επικεντρωθούν στη συνείδηση των πράξεών μας και να εμπνεύσουν το εσωτερικό μας χαμόγελο.
 
Στο ραντεβού αυτό με την τέχνη, που πραγματοποιείται στο «φωτεινό σημείο στο σκοτάδι και βασικό σύμβολο της ναυτικής ιστορίας», δηλαδή  στο Φάρο, συμμετέχουν καλλιτέχνες από το Δήμο Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και τα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου (ΠΟΣΠ και Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας).
 
Οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν με φωτογραφικό υλικό στο συνέδριο της Πολιτιστικής Ακαδημίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ύδρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μιαούλεια 2018.
 
Πληροφορίες : Ανδρονίκη Ράπτη 23923 30363
 
 
Περαία, 11 Μαΐου 2018

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων