Έπεσε η αυλαία για τα φετινά Αργύρια
15/05/2018 ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΘΕΜΑ :Έπεσε η αυλαία για τα φετινά Αργύρια
 
Ο φετινός εορτασμός των Αργυρίων τίμησε και δόξασε με τρόπο πανηγυρικό τη μνήμη του Νεομάρτυρα, Αγίου Αργυρίου, προστάτη και πολιούχο της Επανομής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο εδώ και 31 έτη.
 
Το πρόγραμμα για το 2018 υπήρξε γεμάτο εκδηλώσεις, που επ’ αφορμή της μεγάλης αυτής θρησκευτικής εορτής της Επανομής και εν γένει του Δήμου Θερμαϊκού, έδωσε την ευκαιρία σε δημότες, αλλά και επισκέπτες, νεαρής ή μεγαλύτερης ηλικίας, να τονώσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να αθληθούν ή να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις και να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια οι μικρότεροι και με δρώμενα θεατρικά και μουσικοχορευτικά οι μεγαλύτεροι.
 
Η έναρξη σηματοδοτήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 6 Μαΐου, με μια σπουδαία Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε ο κ. Θεοχάρης Παζαράς, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκειά της μια ομάδα αξιόλογων επιστημόνων και καθηγητών ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην μακραίωνη ιστορία, στα μνημεία και στο συνολικό πολιτιστικό απόθεμα της Επανομής.
 
Η συνέχεια διαμορφώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Γάμος αλά…ρωσικά» της Ομάδας Τέχνης ΘΕΑΤΡΑΛΕ», τη Δευτέρα 7/5 και με άφθονα τραγούδια και χορούς για τη γνωριμία του κόσμου με τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, σε μία διαδρομή πίσω στο χρόνο που άφησε μια αίσθηση γλυκιάς νοσταλγίας, την Τρίτη 8/5 και την Τετάρτη 9/5. Την Πέμπτη 10/5 μετά τον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στον Ι. Ν. του Αγίου Αργυρίου Επανομής, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε και η απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Εκκλησίας, του «Σταυρού του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου» στον κ. Θ. Παζαρά για τη συνολική προσφορά του στον τόπο, ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Αργυρίου, με πλήθος κόσμου να συνοδεύει την Περιφορά και να αποτίει φόρο τιμής στον Άγιο.
 
Την Παρασκευή 11/5 οι επισκέπτες στο Νέο Πάρκο της Επανομής απόλαυσαν μουσικές μελωδίες από τη μουσική σχολή «ΚΙΘΑΡΙΣ» και το «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ» ωδείο Περαίας και η βραδιά συνέχισε με έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από τον κ. Δημήτρη Τριχάκη και τους μουσικούς του. Το Σάββατο 12/5, μετά τα απογευματινά «Προσκοπικά Παιχνίδια» του 12ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Επανομής, τη σκυτάλη έλαβε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του ΔΗΠΠΑΚΥΘ με «Κινηματογραφικά Ακούσματα», υπό τη μαεστρία του κ. Καραμπινίδη Άγγελου. Τη μουσική αυτή βραδιά ανέλαβε να φέρει στο τέλος της η αυθεντική φωνή της Δάφνης Λέμπερου σε τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει.
 
Το σύνθημα εκκίνησης της μέρας ολοκλήρωσης των φετινών Αργυρίων, Κυριακή 13/5, έδωσε ο 22ος Ποδηλατικός Αγώνας 5 km, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής. Γραμμή εκκίνησης της διαδρομής ήταν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής με τους διαγωνιζόμενους να καταλήγουν στην παραλία της Επανομής, όπου έγινε και η απονομή των κυπέλλων. Οι αθλητικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με μια εντυπωσιακή παρουσίαση Taekwondoαπό τον Α.Σ. «ΙΚΑΡΟΣ» Επανομής και με γυμναστικές επιδείξεις από το Γυμναστήριο UniqueFitness.
 
Δημότες και επισκέπτες αποχαιρέτισαν τη γιορτή των Αργυρίων, με ένα πανηγυρικό γλέντι, το οποίο δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη των Επανομιτών, που τους θέλει να διαθέτουν μεράκι μεγάλο και αγάπη αστείρευτη για το χορό και τραγούδι. Σε ένα Πολιτιστικό Αντάμωμα με τις «Μνήμες Πολιτισμού και τις Γεύσεις της Παράδοσης» να πρωταγωνιστούν, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής συνεπήραν τους παρευρισκόμενους σε ένα ξεφάντωμα με άρωμα παράδοσης και νοσταλγίας, ρίχνοντας την αυλαία του φετινού εορταστικού προγράμματος και δίνοντας ραντεβού για του χρόνου, για να γιορτάσουν και να τιμήσουν και πάλι τον Άγιο Αργύριο τον Επανομίτη.
 
Με την ολοκλήρωση των Αργυρίων για το 2018, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε : «Για άλλη μία χρονιά τα Αργύρια, η κορυφαία θρησκευτική γιορτή της Επανομής και μια από τις μεγαλύτερες του Δήμου μας, τελέσθηκε έτσι όπως ταιριάζει στο σεπτό μας Άγιο, αλλά και σε όλους όσους θέλουν και αγαπούν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό. Γιατί μέσα από την παράδοση κατανοούμε καλύτερα την ιστορική τροχιά που κινούμεθα και είναι μέγα σφάλμα να θεωρήσει κανείς τον εαυτό του αφαιρετικά ανεξάρτητο από το παρελθόν. Γιατί η ιστορική μνήμη, η μνήμη του παρελθόντος είναι απαραίτητο και ζωτικό στοιχείο για την πορεία μας. Εξάλλου σήμερα, εδώ σε τούτο τον τόπο, χωρίς να το καταλάβουμε, παράλληλα με τις ιστορικές μνήμες παράγουμε παράδοση. Βάζουμε άλλο ένα πετραδάκι σ’ αυτήν και την προχωρούμε. Και σε αυτό η συνεισφορά της καθιερωμένης γιορτής των Αργυρίων είναι εξέχουσα σημαντική».
 
 
Περαία, 15 Μαΐου 2018

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων