Εκδήλωση Λήξης για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας ''Τιμώντας τους ναυτικούς! Ακούμε θαλασσινές ιστορίες…''
29/05/2018 ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
ΘΕΜΑ:  Εκδήλωση Λήξης για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας
Τιμώντας τους ναυτικούς! Ακούμε θαλασσινές ιστορίες…
 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας μετέφεραν στο Δήμο Θερμαϊκού μια αύρα θαλασσινής δροσιάς, παρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες και επιτυγχάνοντας να ενισχύσουν τους ήδη υφιστάμενους δεσμούς τους με το υγρό στοιχείο. Αυτή η διοργάνωση, η οποία έχει ήδη καταστεί θεσμός στην περιοχή, ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία για φέτος.
 
Με ένα πρόγραμμα γεμάτο επιτυχημένες δράσεις και εκδηλώσεις, άμεσα σχετιζόμενες με τη θάλασσα και προσανατολισμένες στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση του κόσμου γύρω από τη σπουδαιότητα του ρόλου των θαλασσών και των ωκεανών στην καθημερινή ζωή των πολιτών και την ουσιαστική συνεισφορά τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, εξελίχθηκαν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας το 2018.
 
Εργαστήρια παραδοσιακής κατασκευής διχτυών, ομιλίες σε σχολεία για τη θέση του ψαριού στη διατροφή μας και για την πορεία του στο πέρασμα των αιώνων, ενημερωτικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις συνέθεσαν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τον κόσμο.
 
Η τελετή λήξης έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή 3 Ιουνίου και ώρα 18.30 στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη στη Ν. Μηχανιώνα, με ένα πρόγραμμα στις αποχρώσεις του μπλε, το οποίο ανοίγει ο κ. Λάμπρος Κοκοκύρης, Επ. Καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
 
Ο κ. Κοκοκύρης έχει αναλάβει να παρουσιάσει τα συμπεράσματα ερευνητικής εργασίας που εκπονήθηκε από τον ίδιο και ομάδα φοιτητών του, βασισμένη στις απαντήσεις μαθητών του Δήμου Θερμαϊκού, που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια ομιλιών σε σχολεία με τίτλο «Από τον ψαρά της Σαντορίνης στη σύγχρονη κουζίνα».
 
Αμέσως μετά, ο κ. Κώστας Αλεξιάδης, απόμαχος ναυτικός του Αιγαίου και πρωτεργάτης και πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γρι – Γρι «Η Αναγέννηση»το 1981, λαμβάνει ρόλο αφηγητή, ταξιδεύοντάς μας με τις θαλασσινές του ιστορίες σε όλα όσα γνώρισε στο μισό και πλέον αιώνα που βρίσκεται στη θάλασσα. Η αρμύρα, τα χρώματα και τα αρώματά της, που έχουν εντυπωθεί τόσο βαθιά μέσα στο «σύγχρονο» αυτό «Ιωνά», ήρθε η στιγμή να αναζητήσουν καταφύγιο σε νέες ψυχές.
 
Τις αφηγήσεις του κ. Αλεξιάδη διαδέχονται οι παιδικές φωνές του τμήματος μουσικής του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Ν. Μηχανιώνας, που με μελωδίες και τραγούδια της θάλασσας μας παρασύρουν, συστήνοντάς μας την παράδοση και διατηρώντας τη φλόγα της ζωντανή.
 
Η εκδήλωση λήξης των Ευρωπαϊκών Ημερών Θάλασσας 2018 του Δήμου Θερμαϊκού ολοκληρώνεται με την απονομή αναμνηστικών δώρων σε όλους τους συμμετέχοντες των δράσεων, των οποίων η συνδρομή στην άρτια εξέλιξη και την επιτυχία της διοργάνωσης υπήρξε ανεκτίμητη.
 
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε σχετικά : «Με μεγάλη χαρά ο Δήμος Θερμαϊκού διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας», έναν πρωτοποριακό και καινοτόμο θεσμό και συγχρόνως μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του Δήμου μας. Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανοιχτών για όλους τους πολίτες, έθεσαν ως στόχο να αναδείξουν τη σχέση του Δήμου Θερμαϊκού με τη θάλασσα και να προβάλουν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα του Θερμαϊκού ως πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας».
 
 
Περαία, 29 Μαΐου 2018

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων