Ο Μίμης Πλέσσας στην Περαία!
27/08/2007 ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Συναυλία του μεγάλου συνθέτη στις 30 Αυγούστου 2007, στο χώρο του ΚΑΠΠΑ

Με μια μεγάλη συναυλία θα αποχαιρετίσει ο Δήμος Θερμαϊκού το καλοκαίρι! Ο Μίμης Πλέσσας θα είναι στην Περαία, στο χώρο του ΚΑΠΠΑ κοντά στην περιοχή «Κεραίες» στις 30 Αυγούστου όπου θα δώσει τη συναυλία του καλοκαιριού! Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θερμαϊκού έχει οργανώσει τη μεγάλη βραδιά και, σύμφωνα με τον πρόεδρο, κ. Τατιανό Μάγγο, η προετοιμασία είναι πυρετώδης. «Θέλουμε να οργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε στην περιοχή μας μια σημαντική εκδήλωση, που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους. Τι καλύτερο από το να έχουμε κοντά μας έναν ζωντανό μύθο του ελληνικού τραγουδιού, με τα τραγούδια του οποίου έχουμε μεθύσει, έχουμε ερωτευτεί, έχουμε τραγουδήσει», περιγράφει ο κ. Μάγγος.

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και το μουσικό του σχήμα θα χαρίσουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής μια βραδιά γεμάτη με παλιά αγαπημένα τραγούδια, από τη χρυσή εποχή της ελληνικής δισκογραφίας και του ελληνικού κινηματογράφου.

Ζωντανή Ιστορία

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε από τα μαθητικά του χρόνια ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία . Με το πρώτο του κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τους τότε διάσημους τραγουδιστές. Νεαρός πιανίστας ακόμα, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Μουσικής του Πανεπιστημίου Μινεσότα το 1951. Την επόμενη χρονιά κρίθηκε πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Από το 1959 ασχολήθηκε με την σύνθεση και διακρίθηκε επτά φορές διεθνώς και έξι φορές στην χώρα μας.

Δούλεψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο στον ψυχαγωγικό, τον κλασσικό αλλά και τον προοδευτικό τομέα κάθε είδους και έλαβε διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις. Έχει γράψει την μουσική σε 104 ταινίες και 65 θεατρικές παραστάσεις. Έδωσε συναυλίες με έργα του, διευθύνοντας τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε επανειλημμένα με το βραβείο πλατινένιου και χρυσού δίσκου ενώ με το έργο του «Ο Δρόμος» (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου) κατέχει αδιαμφισβήτητα την πρώτη θέση στην Ελληνική Δισκογραφία. Ανακάλυψε και καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές (Μούσχουρη, Κουρούκλη, Βάνου, Πουλόπουλο, Διονυσίου, Κουμιώτη κλπ).

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε την οπερέτα του «Λουκιανού Διάλογοι» σε λιμπρέτο του Κ. Βίρβου, τη Σουίτα Μπαλέτου «Αθηναϊκό Πανόραμα» και την Μοντέρνα Όπερα «Ορφέας και Ευρυδίκη» σε λιμπρέτο του ποιητή Κ. Κινδύνη. Με σειρά ρεσιτάλ «ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» περιόδευσε σε όλον τον κόσμο. Το 1985 διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Τόκιο. Το 1986 γράφει την μουσική για τους «Επτά Έξι Θήβαις» για την Πολωνική Τηλεόραση. Το έργο του «Μεσογειακή Τέχνη» εγκαινιάζει την Διεθνή Έκθεση στο Ντύσελντόρφ τον Απρίλιο του 1987. Το 1988 στην Διεθνή Δισκογραφία με τίτλο «ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ συμπεριλαμβάνεται η σουίτα του «Πυγμαλίων».

Με την Ειρήνη Παπά εμφανίζεται στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και αποσπά τιμητικές διακρίσεις. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας το 1990 τον βραβεύει για την θεατρική μουσική του στην «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου που ανέβηκε στο Άλτο Μόντε της Ιταλίας. Το 1993 γράφει για το Εθνικό Θέατρο την μουσική για την «Φάρμα των Ζ¨ωων» του Τζόρτζ Όργουελ. Το 1988 σε λιμπρέτο Γιάννη Καλαμίτση ολοκλήρωσε την Λαϊκή Όπερα «Ζεύς» που κυκλοφορεί από την Polygram και θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 1999 γράφει το Ορατόριο «Άγιος των Σκλάβων» σε λιμπρέτο του Ιάκωβου Αυλητή. Τον Ιούνιο του 2000 η πόλη των Αθηνών τον τιμά για την πενηντάχρονη προσφορά του και ο Δήμαρχος Αθηναίων του απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης σε μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Για τον ίδιο λόγο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τιμήθηκε και από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Λυκαβηττού. Τέλος τον Ιανουάριο 2001 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει στον Συνθέτη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον Πολιτισμό. Σήμερα συνεχίζει όλες του τις δραστηριότητες στην δισκογραφία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση διατηρώντας πάντοτε το υψηλό επίπεδο που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική του προσφορά και τον καθιέρωσε διεθνώς.

Τεράστια προσφορά

Η προσφορά του Μίμη Πλέσσα στο ελληνικό τραγούδι είναι τεράστια. Υπήρξε πολυγραφότατος και μια μεγάλη και ποιοτική περίοδος του ΕΛληνικού Τραγουδιού, χρωστά πολλά σ’ αυτόν.

Ο Μίμης Πλέσσας έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων στη δισκογραφία με τον δίσκο του, «Ο δρόμος», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και τραγούδι από τον Γιάννη Πουλόπουλο και τη Ρένα Κουμιώτη. Ήταν ο πρώτος σε πωλήσεις δίσκος για πάρα πολλά χρόνια. «Το Άγαλμα», το «Γέλαγε η Μαρία» , το «Όλα Δικά Σου Μάτια Μου», το «Μέθυσε Απόψε Το Κορίτσι Μου», είναι τραγούδια που ακούγονται και τραγουδιούνται ως και σήμερα, από όλες τις γενιές, από μικρούς και μεγάλους.

Ένα από τα κορυφαία τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, αν όχι το κορυφαίο, είναι το «Βρέχει Φωτιά στη Στράτα Μου» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου. Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε και άλλα, ωραία λαϊκά τραγούδια. «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» που τραγούδησε η Τζένη Βάνου, το «Άνοιξε Πέτρα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τη Μαρινέλλα, «Σταμάτησε του ΡΟλογιού τους Δείκτες» σε στίχους πάλι του Παπαδόπουλου, με τη Ρένα Κουμιώτη, «Τι σου ‘κανα και πίνεις, με την Πόλυ Πάνου, «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» με τον Γιάννη Πουλόπουλο. Να μην ξεχάσουμε και τα «Τα φιλιά», σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου με τον Γιάννη Πουλόπουλο, «Καμαρούλα μια σταλιά» με τη Μαίρη Χρονοπούλου, «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» σε στίχους του Γιάννη Δαλιανίδη με τον Δημήτρη Χορν και το «Χίλιες Βραδιές» που τραγούδησε η Τζένη Βάνου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων